teisipäev, veebruar 07, 2006

Uskumatu, uskmatud!

Inimesed mõnedes põlistes paganlikes riikides kujutavad nüüd ette, et sõnavabadus on mingi selline vabadus, millega võib ka metsas karu lasta. Ja kui mõmmi laksust surma ei saa, siis ei tohi ta sulle kallale tulla, kuna see ei lähe kokku sõnavabaduse põhimõtetega. Minuarust on ikka nii, et metsas võid sa öelda mis tahad. Sa võid minna karule peapidi suhu ja tema kurgunibu valgeks sülitada, aga selle õiguse eksersaisimine on ikka sinu oma valik ja ma ei usu, et keegi selliselt käituja jätaks kõvahäälselt vabandamata, kui tal veel selleks võimalus peaks avanema, seda isegi siis kui tal on täiesti meeles, et mesikäpp inimkõnet ei mõista. No vot ja tahangi öelda, et maailm on ka nagu mets, sõnavabadust pilgeni täis :)

Kõige stiilsema sammu (mis kahjuks jäi praksselt tähelepanuta) tegi kohe peale esimesi jamasid Kopenhaageni linnapea, kes pakkus, et ehitab linna rahadega sinna mošee. Positiivne, kulusid kalkuleeriv, ajalukku minev pakkumine. Oleks ta kõvemini lärmanud selle ideega, oleks see ilmselt isegi võinud kuhugi välja viia, aga mingil põhjusel nii ei läinud. Ja nüüd arutatakse ainult, et kas oli õigus peapidi karu suus möliseda või mitte. Muidugi oli. Vaba maailm ometi! A miks siis pea ära hammustati küsib mõistmatu konnasööja ja paneb ka lupsti pea mõmmi põske ning sealt kostab nõudlik "nooooh?", selle kohta saadetakse pressiteated kõigile, kel viitsimine kuulata. A see on muidugi erasektor. Ainus riik maailmas kes on pildid rahvuslikus meedias avaldanud vahepeal on minuteada (ma pole väga jälgind) Eesti, aga seda ainult oma rahva informeerimiseks, mitte samal ajal karu suus kisades.

Mulle tundub, et tähelepanuta on ka Jylland-Posten nimeline ajaleht jäänud, mis need koomuskid avaldas. Ma ei tea mis nende nimi tõlkes tähendab, aga see ei saa olla normaalne leht, kus nii jaburaid pilte avaldatakse. Kogu 12st pildist olid ainult 1 naatukenegi naljakas, see kus suitsevad pommiterroristid kuulevad taeva ukse taga, et neil on hetkel on neitsid otsas. A seal ei ole muhamedi peal ja selle üle naeraks isegi moslemid ma arvan. Mulle tundub, et ainsad kes nende karikatuuride naljadest aru said olidki rätipead, sest show läheb edasi. Mõmm! :)